U click me, I'll click u.

current mood :

im walking in the rain. i find myself trying to wash away the pain.

Monday, February 21, 2011

Masak.

Assalamualaikum. Hari Isnin yang damai. =)

Pagi tadi jam 4 lelebih hubby aku pulang. Mungkin, malam ni die outsetesen lagi. Mungkin. Blom sure lagih. Sedih nye. Haih. Tapi itu bukan ape yang aku nak citer kat sini.

Hari tu, aku gaduh ngan hubby. Gaduh dalam tifon. Nak gaduh depan2 payah sebab jarang jumpe kan. Gaduh mesej2 je pon. Mase gaduh2 ungkit2 bagai tu, aku cakap aku penat. Adelah tu nape aku cakap aku penat kan. Tau die balas ape?

'Penat mende nye? Duk umah bukannye masak pon!'

Tersentak aku. Tau lah aku tak pandai masak kan. Tapi sebab aku nih ego, takmo kalah, aku pon menjawaplah.

'Dulu mase bercintan takde pulak nak bising2 haku tak pandai masak!? Skank nak bising nape? Dulu takde pon suh aku blaja masak. Huh!'

Marah betol haku. Sentap tau.

Aku bukannye takmo masak. Sape takmo masak untuk laki sendirik kan? Orang kate nak pikat suami, pikat tang perut nye. Uih. Bile tingat perut hubby aku ni, takde hati pulak aku nak masak untuk die. Mihahahahaa!

Aku bukan takmo masak. Tapi bile masak, kompem tak menjadik punye. Kecewa. Kau tak tak kecewa tuh cane? Bile ko masak sumtink, yang simple2 saje je pon, tapi still tak jadik. Tak ke haru centu? Mau gak nangis tak berlagu.

Contohnye lah. Mase aku diploma suatu ketika dulu, aku tengok classmate haku masak bubur nasik. Tengok step by step tau. Bubur nasik je pon. kan? Okay. Balik rumah due-tige hari lepas tu, aku nak try skill masak bubur nasik tuh. Sebelom masak chat duluh dengan classmate aku tuh, tanye balik step2 takut terlupe bagai. Semangat. Tapi bile buat, ayam2 peliharaan bapak aku jugak yang hadap bubur nasik tuh. Nape?? Sebab TAK JADIK! Bengang haku. Takpe aku tak give up. Aku try buat lagih. Banyakk kali. Still tak jadik jugak.

Itu bubur.

Mak aku pernah suruh aku masak tomyam. Barang2 dah tersedia kat dapur. Tengahari tuh mak aku mesej bagitau cara2. Tapi last2, tomyam aku rase lain. Taktau ape yang salah. Pelik. Rase pelik. Tapi boleh lah telan. Tapi still, kecewa.

Actually, banyak lagi yang aku try masak. Tanpa pengetahuan orang. Hubby aku sendiri pon tak tau aku masak. Malu nak bagitau die. Sebabnye satu, tak jadi. Haih. Salunye kalau aku masak pape, kalau orang tanye sape yang masak (salunye mak aku lah yang tanye), laju je aku jawap, chekngoh yang masak. Chekngoh tu adik aku. Dan mak aku pon kecewa. Sebab die ingat aku yang masak. Huhuh.

Mak aku mesti kecewa. Anak die tak reti masak. Dah nak dapat anak sulung pon still tak tau masak. Huhuh. Memanglah, mase tecik2 dulu mak aku takde pon bising2 suh belajar masak. Aku melambatkan kerje die kat dapur aje. Aku tak salahkan die pon. Sebab aku memang takmoh pon blaja masak time tuh. Hehehe.

Korang musti cakap, practice makes perfect. Kalau practice banyakkk kali tapi TAK perfect2 jugak, camno? Kecewa dan terus kecewa. Korang pon mesti jawap. Practice lagih. kannnn?

Aku bukan takde hati nak masak. Try korang check lappie aku ni. Berlambak resepi aku kutip dari tenet. Macam2 resepi ade. Belom lagi campur ngan resepi dalam blog2 yang aku follow. Banyak kot aku follow blog2 yang masak2 nih. Pastu aku selalu lah jugak tengok rancangan2 masakan kat tv tuh. Feveret aku skank, masterchef. Kagum tengok orang masak itu ini. Tapi aku??

Aku bukan takmo masak. Bukan takmo belajar masak. Aku banyak kali gak ushar dalam tenet, kot2 lah ade kelas masak kat area kota bharu nih kan. Tapi non ado! Takde kelas masak, aku ushar kelas baking. Kelas buat homemade coklat. Ado. Tapi bile aku bagitau hasrat suci murni aku nih kat hubby, die pulak yang tak yakin. Takut aku hangat2 tahik hayam saje. Hurmmm.

Takde ke sesape nak ajar aku masak wei?

Macam harini, aku buat brownies. Tapi jadik kek. Haih. Gambar dari tempat aku cilok resepi. Aku punyer brownies? Segan lah nak upload. Tak amik gambar pon. Huhuh.

Chow! Adios.

4 pembebel berjaya:

beautyinsilence said...

as salam...
tertarik akak bc n3 ni.tgh2 blogwalking jmpa blog ni pla.ehehe
tak per try lg dear.bab msk2 ni akak pn dulu x reti.time study duk kat hostel member2 yg msk kn.huhu.kat rmh pn kalo xmak..adik yg msk.tp alhamdulillah skrg ni kak da msk utk hubby...biar pn simple tp hubby pai 2,3x jg tmbh nasik. =)

Hanani said...

atien, tips b4 msk. nani slalu wat. bc selawat byk2 kali. ttpkan dlm hati kte nk msk utk bg org tsyg mkn. insyaALLAH masakan kita akn sedap. then, dun follow sgt step sesuatu resepi. asal kite tau bahan2, thats easy. nani cmpak2 je bahan2 dlm kuali. then, jgn tension ms msk. sbb klu kite tension, xde love pd mknn. slama nani msk, ni yg nani amalkan. alhamdulillah. stakat ni mmg jd je nani msk n semua org suke. hehehe. gd luck dear~

F.A.R said...

hehe.
usehe tangge kejayaan.
atin beli la buku masakan.
SAJI, RASA.
macam2 lagi la.
Insyaallah lame2 pandai la tu.
all da best ye :)

mummiey said...

Xpe...jangan putus asa,k..
Kalau nak belajar masak, try blaja masakan yang simple2 je dulu macam nasi goreng ke..nasi goreng biasa2 pun xpe...pastu baru la blajar masak lauk, pun perlu blaja yg simple2 dulu mcm ayam msk kicap ke...hehehe..apa2 bab masakan, tnya je akak.InsyaAllah akak tolong bagi tips..